Vecka 16

81.1 kg
Low Carb Chocolate Chip Cookies
Tjejen har sen hon börjat äta LCHQ mat sagt att det hon saknar är kakor.
Så jag hittade ett recept som jag modifierade lite och vips, Low Carb, inget socker (förutom den mörka chokladen), proteinboostade med kasein och nyttigt fett från mandel!
Jag tyckte de blev riktigt goda, flickan ville gärna att de kunde varit lite sötare, nu bakade vi utan vaniljsocker så om man är en sockerråtta så kan man ha i 1 tsk vaniljsocker.
Mandelmjöl går att köpa på de flesta matvarubutiker, ICA och Hemköp som jag vet iaf (hemköp var väldigt dyra dock), samt på hälsokostaffärer och online.
Du behöver:
2 dl mandelmjöl/pulver
1½ dl hackad mandel
½ dl stevia
1½ dl Kasein protein
2 tsk bakpulver
3 ägg
75g g 80%+ choklad
(1 tsk vaniljpulver)
1. Blanda alla torra ingredienser.
2. Blanda ner äggen ett i taget och rör ihop.
3. Hacka chokladen i ganska stora bitar och rör ner i smeten och ställ den sen i kylskåpet en stund.
4. Rulla sedan ut degen med händerna och tryck till den för att få små kakor, ca. 15-20 st.
5. Grädda i 175 grader ca. 20 minuter.
Lycka till!
LCHQ Kålpudding
Väldigt lätt att göra, billigt(om man väljer nötfärs), och sköter sig själv mesta tiden i ugnen.
Antal portioner: 4
Ingredienser
600 g vitkål
500 g älgfärs (alt. nötfärs)
1 st gul lök
2 msk olivolja
1 st köttbuljongtärning
1 tsk salt
Svartpeppar
Vitpeppar
1 dl matlagningsgrädde
0.5 dl fullkornsris, okokt
2 dl frysta lingon
Gör så här
1. Finstrimla kålen och koka den med 2 deciliter vatten i en kastrull tills den har mjuknat, cirka 15 minuter.
2. Medan kålen kokas bryner du färsen och den hackade löken i oljan i en stekpanna och smaksätter med en buljongtärning och salt samt peppar efter smak.
3. Häll över färsblandningen i kastrullen med kålen, och tillsätt sedan grädden och riset.
4. Blanda väl.
5. Lägg blandningen i en ugnsform och stek i mitten av ugnen på 200 grader i cirka 40 minuter.
6. Du kan röra runt i blandningen en gång under tiden så att ytan inte bränns. Servera med frysta lingon.
Resultat:
Low Carb Muffins
De här små underverken är fria från socker och vete (våra svurna fiender!) men är däremot rika på fett med mandelmjöl, grädde och smör, så dessa sparas till enstaka tillfällen och gärna träningsdagar.
Resultatet blev helt ok, riktigt goda. Tror däremot att några minuter till i ugnen inte skadat, de blev lite mjuka i botten. Sen tror jag att det går att få dem ännu luftigare genom att ta bort äggulan och kanske ha i en till vita istället, då kan man få riktigt bra "fluff" på äggen.
Jag tror också att man kan skippa vaniljaromen om man vill slippa sockeralkoholerna, nu hittade jag det här receptet med det i, och vaniljarom innehåller:
Kolhydrater: 12.65g, varav sockerarter: 12.65g per 100g
och du ska ha 1 kryddmått, så det är extremt lite, dock ska jag prova utan detta nästa gång för att värdera om det är värt det eller inte.
Jag måste dock testa detta innan jag kan rekommendera det. Bären går naturligtvis att byta ut mot några andra, exempelvis hallon eller dylikt, jag valde blåbär eftersom det fanns hemma samt att de är väldigt nyttiga.
Blåbär är rika på antioxidanter av typen antocyaniner. Det är antocyaniner som ger blåbären deras blå färg. Antocyaniner tros kunna förebygga hjärt- och kärlsjukdomar, skydda hjärnan mot onödigt åldrande och förebygga andra allvarliga sjukdomar.
Blåbär innehåller också flera andra vitaminer och många mineraler bl.a. kalcium, magnesium, kalium, fosfor, C-vitamin, järn och B-vitamin. Dessutom finns nyttigt betakaroten i blåbär.
Nog snackat, här är receptet:
12 muffins (2,2 kolh per muffins)
-4 ägg
-4,75 dl mandelmjöl
-1,10 dl smält smör (ca 100g)
-1,10 dl vispgrädde
-Sockerersättningsströ motsvarande 75 g socker, jag använder Stevia.
-En rundad tsk bakpulver
-1 msk citronjuice (koncentrerad)
-2,5 dl stora frusna blåbär
-(1 kryddmått Dr Oetkers vaniljarom)
Ugn 180grader.
Vispa ”socker” och ägg pösigt.
Blanda ihop de torra ingredienserna och vänd ner dem (vispa ej!)
Vänd till slut ner blåbären samt resterande ingredienser och portionera upp i muffinsformar.
Grädda i ca 25 min.
Lycka till! :)

LCHQ
Kolhydrater: Långsamma kolhydrater är bra i lagom mängd för att hålla hjärnan skärpt och orken uppe.
Grönt ljus: Grönsaker, rotfrukter, nötter och frön, frukt och bär i måttliga mängder samt små mängder bulgur, quinoa och råris.
Rött ljus: Undvik allt socker i exempelvis godis, bakverk, hel- och halvfabrikat.
Fett: Viktigt både för att du ska må bra och för att kunna förbränna fett.
Grönt ljus: Välj enkel- och fleromättat fett. Bra livsmedel är exempelvis olivolja, avokado, nötter och rapsolja. Frön, spannmål som havre, baljväxter, fisk och skaldjur innehåller också bra fetter. Också mejeriprodukter och kokosfett innehålller fett som är bra för vikt och hälsa.
Rött ljus: Undvik transfetter som kan finnas i hel- och halvfabrikat, godis, bakverk och frityroljor. Det kan stå härdat eller delvis härdat fett på innehållsdeklarationen. Feta köttprodukter som bacon innehåller långkedjiga mättade fetter som orsakar hälsoproblem. Det är sällanmat. Smör och grädde kan du äta då och då.
Protein: Jag förespråkar mer protein än livsmedelsverket. Protein mättar bra, bygger muskelmassa och hjälper dig att bränna fett.
Grönt ljus: Kyckling, fisk, skaldjur, ägg, keso, kesella, yoghurt, mager ost. Välj magert kött, gärna vilt som är hälsosammare än andra köttsorter.
Rött ljus: Rött kött och feta charkuterier som korv och pastej. Ät det max tre gånger i veckan, det mättade animaliska fettet är inte hälsosamt i stora mängder.
12 produkter som hjälper dig att bränna fett:
1.Olivolja
2.Avokado
3.Nötter
4.Frön
5.Havre
6.Fisk
7.Skaldjur
8.Kyckling
9.Ägg
10.Keso
11.Yoghurt
12.Mager ost